Högkänslighet

Vad är högkänslighet?

Psykologen Elaine Aron har bedrivit forskning om HSP i drygt 20 år. HSP är ingen bokstavsdiagnos utan ett begrepp Som Elaine myntade för att beskriva högkänslighet. Läs mer om Elaine och hennes arbete på hennes hemsida.

 

Högkänslighet är ett medfött personlighetsdrag som finns hos 15-20 %  av den globala befolkningen. Det gör att del av oss (ca en av fem) är extra känsliga, så kallat högkänsliga eller HSP (Highly sensitive person). Känslighet missuppfattas ofta som något svagt eller negativt och många högkänsliga kan därför känna sig som att de ”inte passar in”, är ”konstiga” eller ”onormala”.

Högkänsliga föds med ett nervsystem som är känsligare än hos genomsnittet och en hjärna som fungerar lite annorlunda än hos andra människor. Detta gör högkänsliga personer extra mottagliga för sin känslomässiga och fysiska miljö. De lägger märke till mycket mer än anda och bearbetar allt på en djupare nivå. Därför behöver de mer tid och energi än andra för att smälta alla intryck Det är oerhört viktigt att hålla stimulansen på bästa möjliga nivå – varken för hög eller för låg.

Högkänslighet är inte detsamma som att vara född neurotisk, ängslig, kroniskt blyg, olycklig, osäker på sig själv eller undergiven. Högkänsliga personer kan dock ha en tendens till den här sortens problematik av två orsaker.

 

Det här karaktärsdraget är inte idealiskt i vår västerländska kultur. Din omgivning försökte hjälpa dig genom att säga ”Var inte så känslig” eller ”Var inte så blyg” eller ”det där var ju inget att bli ledsen över”. Då är det svårt att växa upp nöjd med sig själv och få en bra självbild.

 

•Högkänsliga personer med en trasslig uppväxt, eller andra livserfarenheter som inte har varit jättebra, kan ha en något större benägenhet att vara ängsliga, deprimerade eller blyga. Men det är inget fel på dig, du föddes inte med några fel eller problem. Kom ihåg det! Tänk på allt positivt du tillför världen bara genom att vara dig själv, och alla fördelar du har just för att du är högkänslig.

Högkänsliga personer kan också snabbt känna sig uttråkade i ett arbete, eller en konversation och därför är det många som inte klarar av att ha ett ”vanligt” 8-17 arbete, ofta byter jobb, tom karriär, och kan känna sig trötta om dialogen inte är intressant och flyger då ofta lätt bort i tankarna och kanske till och med känner sig stressade. Detta gäller naturligtvis inte alla.

 

Om terapi för högkänsliga

Den här terapin är för dig som är högkänslig (testa dig själv här)och som vill utforska din sensitiva begåvning på djupet.

 

HSP-terapin bygger på samtal, känslohantering och intuitiv vägledning för att göra dig medveten och därefter förändra det som inte fungerar i ditt liv, på alla plan, så väl privat som yrkesmässigt.

 

Detta är en unik metod att arbeta med tankar och känslor på djupet. Den bygger på samtal, känslohantering och intuitiv vägledning.

 

Tillsammans släpper vi taget om allt som håller dig tillbaka från att vara den du är.

Mottagning

Via telefon, datalänk eller på Viatrium yoga och terapi, Brogatan 19

 

Priser och andra frågor

Kontakta Sanna 070-7889806

 

Jag samarbetar även med

GRYTENIUS ACADEMY - Förmodligen Sveriges bästa utbildningsportal för högkänsliga personer HSP.

 

Kontakt


Postadress: Allégatan 19

334 33 Anderstorp

Besöksadress: Brogatan 19, Anderstorp

E-post: sanna@viatrium.se

Telefon: +46 70-788 98 06

Sanna König Mellergård


Socionom


Samtalsterapi för dig i Anderstorp, Gislaved, Gnosjö och Värnamo med omnejd.